АрхИдеи = Инвеститор + Архитект + Дизайнер + X

Като председател на АИДБ и модератор на АрхИдеи, г-жа Гена Събева отправя предизвикателство към всички участници: Предложете проект на сграда, заради която цял свят да впери поглед в България? Аз лично приемам предизвикателството да й осигуря инвеститор.

От 15 до 21 август Бургас ще е домакин на първия интерактивен форум АрхИдеи. Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ) е съорганизатор на събитието, заедно със Сдружение 7АРТС. Основна мисия на Асоциацията е да създаде и поддържа общност между интериорните дизайнери – млади и доказани професионалисти с многогодишен опит. Организацията работи в посока регламентиране професията на интериорния дизайнер у нас, осъществяване на реални срещи между инвеститори и дизайнери, както и да се създадат конкурентни условия за представяне и избор.
Според Гена Събева, председател на АИДБ, АрхИдеи ще покаже симбиозата между инвеститор, архитект, дизайнер и клиент. Важно е също да се отбележи, че за първи път ще се включат дизайнери в обсъждане на публични инвестиции - като общински паркове и иновативни училища.

Защо АИДБ приема поканата за партньорство и на какви въпроси ще потърси отговор по време на форума:

Събитието е нещо ново за АИДБ, а и за Бургас. Идеята тръгва от желанието на сдружение 7ARTS за обединяване в единна платформа на всички специалисти участващи в проектирането на сгради. Учредител на 7ARTS е дизайнерката Пламена Дойчева - амбициозна млада дама. Като утвърден организатор на събития през последните години АИДБ прие поканата за партньорство и стана официален  съорганизатор на форума АрхИдеи. Българските архитекти и дизайнери са специалистите, които оформят средата на живот. Искаме с форума АрхИдеи да съберем тези професионалисти и да поговорим, за това как да въздействаме пряко върху продуктите, което се строят и начинът, по който се обзавежда. Защото са единици стойностните проекти, изградени през последните 20 години.

С нашето участие в АрхИдеи ще потърсим отговори на въпроса: Кой е отговорен, за това как изглежда чалгата в строителството? - този въпрос ни вълнува, както за частни така и за обществени проекти. Защо цената е единствен критерий? Защо масово се строят и произвеждат неудобни и нефункционални жилища? Защо инвестиция за 100 000 000 не привлича погледа ми, когато се движа по Цариградско шосе? За първи път на форума АрхИдеи, ще обсъдим съвсем точно, каква е работата на Интериорнияj дизайнер и какво да очаква инвеститора от него. Защо възложителят очаква, дизайнера да е технически ръководител? В крайна сметка изниква въпросът интериорният дизайнер, проектов ръководител ли е? Архитектът  проектов  ръководител  ли е? Творчески или интериорни умения са необходими в по-голяма степен  за тези проекти? Появата на  проектов ръководител се появява като нужда за всеки процес. Това е специалистът, който е необходимо да познава процесите и да комуникира с инвеститора от една страна и с професионалистите проектанти - архитекти, инженери, строители, дизайнери и изпълнители от друга.

Кои ще са най-интересните участници и с какво?

Интересен  участник  във форума е всеки участник иначе не би бил включен. Всеки лектор и изпълнител ще предложи неговата идея и помощ за това, как България да стане по красива. Имаме участници в АрхИдеи, които представляват търговски компании за продукти на интериор и екстериор. Вносители от световен мащаб. Ще покажем различни гледни точки за архитектура и дизайн от български и чужди творци. Програмата е изключителна богата, съчетаваща и дизайн академия - лекции и тренинги, провеждащи се за трето поредно лято. Дизайн академия е инициатива на АИДБ - сбор от обучения, целящи да повишат, информираността на дизайнерите и да се представят новостите в строителството и обзавеждането. Очакваме повече от 500 архитекта и дизайнера и над 3000 гости, които да посетят щандовете и отворените лекции. 

Как бихте довършили изречението - Ако дизайнът е сноп светлина в него се преплитат… лъчите на познание, естетика, пространствен поглед, цветови композиции, интериорна мисъл, организационни умения, търговски и комуникативни способности, психология и доверие!


Гена Събева е предприемач с над 20 години опит. Тя е сред основателите на Асоциация на интериорните дизайнери в България (АИДБ) през 2011г. Като неин председател от създаването, г-жа Събева участва активно в инициирането и организирането на събития с цел популяризиране на професията на интериорния дизайнер. В качеството си на председател на АИДБ, в последните години е член на журито на конкурсите: „Баня на годината ” (организиран от Идеал стандарт), „Състезание с въображението” (организиран от КАРЕ България) и през 2016г. на първото издание на „Цвят на годината” (организиран от Оргахим) и „Дизайн за архитектурата” (организиран от САБ).  Като председател на АИДБ е съорганизатор в изложби и бианалета на СБХ и САБ. Работи в близки партньорски контакти с всички университети преподаващи дизайн. Организира отворени лекции в НБУ с водещи имена на интериорни дизайнери. През 2016 г. сформира своя първи Майсторски клас по интериорен дизайн.

АрхИдеи ще се проведе от 15-ти до 21-ви август в
Експозиционен Център ФЛОРА в гр. Бургас.

Присъединете се към събитието във Facebook >>>
и
Регистрирайте своето участие тук >>>