Конкурс за дизайн на мебел

Българският Мебелен Клъстър (БМК) с участието си с във форума АрхИдеи обявява конкурс за дизайн на мебел (с конкретна идея и запитване от чужбина). Наградата е при одобрение от изпълнителя, производство + процент от продажби.



Председателят на БМК Геновева Христова, заедно с Анелия Касабова – Управител Лигна Груп ще изнесат лекция в програмата на АрхИдеи - „Съединението НАИСТИНА прави силата  или как можем да обединим усилията си за да излезем на международните пазари?” - четвъртък 18.08. Лекцията ще представи идеологията на БМК, причините наложили създаването на  клъстера и неговите механизми на работа.  За участието в АрхИдеи и представянето на БМК разказва г-жа Геновева Христова.

Каква е целта и мисията на БМК и с какво той е по-различен от останалите сдружения в бранша?

Български Мебелен Клъстер е по-различен, защото имаме желание да реализираме идеи, от които има смисъл. Ние сме се обединили водени от идеята, че наистина заедно можем да постигнем много повече от гледна точка на пробив на външните пазари, защото много добре знаем, че българските мебелните фирми са твърде малки, за да оцеляват на глобалния пазар и един от начините, по който могат да излязат и работят на външния пазар е  когато се обединят.
Това е и основната цел, която доведе до създаването на Български Мебелен Клъстер през 2009г. и вече 7 години работим активно на външни пазари. Проектите, които реализираме – работата по обзавеждане на автомобилни компании като Пежо, Ситроен, Тойота, Нисан, един „гигант” като Лореал и над 150-200 хотела в държави като Англия, Германия, Франция, Холандия говорят сами по себе си, че сигурно успяваме. Така че, това са основните ни цели – да работим заедно и да работим на външни пазари, а мисията ни – да променим мисленето за българската продукция, нейното качество и визия и да докажем, че българската мебелна промишленост има място на европейския и световен пазар.

Защо решихте да подкрепите  проекта АРХИДЕИ?

Първо, много се радвам за поетата инициатива и поздравявам организаторите за това, защото са малко успешните опити за провеждане на такива събития, в които да се свържат дизайнерите с производителите. Но, в новия проект на Архидеи виждаме един по-различен и модерен подход, с много интерактивни дейности и различни, интересни  и актуални теми като „умните” къщи, осветление, параметричен дизайн и търговията в дизайна, които са не само чисто теоретични теми относно дизайна, но и такива с практическо приложение.
Знам, че това е първото издание и ние искаме да го подкрепим, за да може то да се утвърди. Радваме се, че сме част от него и вярваме, че ще успеем, защото виждаме, че прилагате нов подход и имате много свежи идеи.

Какво ще включва представянето на Български Мебелен Клъстър в програмата на форума?

Преди да отговоря на този въпрос искам да благодаря на организаторите за поканата да участваме. Смятаме, че сме важна част от този бизнес в България и смятаме, че трябва да присъстваме на подобни форуми.
Нашето участие ще е „свежарско”, защото и цялото събитие е „свежо”. Тоест, освен това да обясним кои и какви сме, защо сме,какво правим и как го правим, ще обявим един конкурс! По време на форума видяхме, че няма обявен конкурс, а смятаме, че дизайнерите трябва да бъдат провокирани. Ето защо, Български Мебелен Клъстер и фирма „Лигна Груп”, която е една от основните фирми членове обявява конкурс за дизайн на многофункционален модул, който искаме да представим на външния пазар, защото както вече казах работим основно там. За сега толкова относно конкурса - повече информация за него ще предоставим по време на форума, когато дойдете да ни чуете и видите.

Какво очаквате от първото издание на форума?

Както вече споменах, от първото издание на форума очакваме по-свежи идеи, които в последствие наистина да бъдат реализирани; да се осъществи пряка връзка между дизайнери и производители и всички по-модерни и интересни теми да бъдат приложени в действие.

Ако дизайнът е сноп светлина, в него се преплитат лъчите на ….. ЖИВОТА! 


АрхИдеи ще се проведе от 15-ти до 21-ви август в
Експозиционен Център ФЛОРА в гр. Бургас.

Присъединете се към събитието във Facebook >>>
и
Регистрирайте своето участие тук >>>