Визуалната идея днес превъзхожда функционалната необходимост

Когато говорим за дизайн винаги се изгубваме в лабиринта от необходима функционалност и красив артистичен почерк. Разбира се, това е идеалната комбинация, към която се стремят всички творци. Първото издание на форумът АрхИдеи (15 – 21 август) в Бургас има амбициозната цел да покаже, че всички изкуства на дизайна могат да се допълват и да създадат дизайн съобразен с функционалността. Съорганизатор на форума е Асоциацията на интериорните дизайнери (АИДБ). Организацията работи за създаване и поддържане на връзки с други дизайнерски организации и университети на международно ниво. Един от приятелите на Асоциацията е проф. Стефано Мингайа - професор по история на интериорния и индустриален дизайн в Art and Design Leonetto Cappiello of Florence, едно от най-старите училища за професионално обучение в Италия.

Какви са тенденциите през последната година в интериорния дизайн?

В нашата глобална епоха, всеки стил е модерен. Взаимовръзката между различните култури е много лесна и това води до сливане. В строгите условия за визуални концепции, днес - след десетилетия на криви, на естествено оформени обеми, на антропоморфни и зооморфни дизайни - аз виждам възраждането на геометрията. Оскар Шлемер и Тео ван Дусбург са според мен историческите вдхъновители,  които повече или по-малко съзнателно вдъхновяват  интериорните дизайнери през последните години.

Къде е пресечната точка между креативността и практичността в интериорния дизайн?

Дълго време се говореше, че фукнцията създава формата. Днес можем да кажем обратното: дизайнерите създават форми и именно те правят така, че формата да съответства на функиоалността. Визуалната идея днес превъзхожда  функционалната необходимост. Сега, повече от всякога, домове са сцена на комедията на живота – именно интериорите са сцената. Фонът, който отразява нашите вътрешни желания и чувства. Пресечната точка между творчество и практичност поезия. С това искам да кажа, че интериорните дизайнери трябва да предлагат "сантиментални" решения за обикновените нужди. В един свят на борба и конкуренция, хората искат да бъдат щастливи у дома, извън общото и традиционно правило на "функция = измерение + форма".

Какъв е най-добрият начин  дизайнерът  да запази функционалността на интериора?

Няма една единствена практика за спазване на функционалността в интериора. Всичко зависи от вида на проекта, който трябва да се реализира. Зависи от това, какъв е клиента. Не е нужно да казваме, че столът трябва да е стабилен, че лампата трябва да дава светлина, че леглото трябва да дава комфорт и да ни отпуска, както и че в банята трябва задължително да има мивка, тоалетна и душ. За функционалността трябва да се направи разграничение. Ако говорим за сферата на жилищния интериорен дизайн, първата задача на дизайнера е да разбере неизказаните желания на клиентите, начинът на живот, който се стреми да постигне, тогава запазването на  функционалността ще се постигне много, много лесно. Ако говорим за областта на индустриалния дизайн, фукнционалността е строго свързана с познаването за пазара и производствените процеси. Една част от обзавеждането трябва да е изпълнима, в противен случай само ще напомня за концептуално изпълнение. 

Правилна ли е според Вас посоката на форум АрхИдиа – да обеди всички елементи и звена на изпълнение в дизайна?

Вярвам че форума АрхИдеи ще постигне общата си цел. Както е казал Де Сосюр: “tout se tient” – всичко си пасва. Всички елементи от дизайна са неразривно свързани.

Как бихте завършили изречението – Ако дизайнът е сноп светлина, в него се преплитат лъчите на паметта, с пламъка на творчеството. Преплитат се със сенките, които са на първо място, следствие от светлината.


АрхИдеи ще се проведе от 15-ти до 21-ви август в
Експозиционен Център ФЛОРА в гр. Бургас.

Присъединете се към събитието във Facebook >>>
и
Регистрирайте своето участие тук >>>